dinsdag 16 maart 2010

Wordt Europa de 3e wereldmacht?

Buitenlandminister Maxime Verhagen bepleitte op de jaarlijkse Bilderberg-conferentie van werkgeversorganisatie VNO-NCW op 6/2/2010 de ontwikkeling van de EU tot "een derde geopolitieke machtsfactor, naast de Verenigde Staten en China”. De CDA-bewindsman vindt dat Nederland zich volop zal moeten inzetten om zo'n sterk Europa tot stand te brengen. Het Financieele Dagblad van 7/2/2009 wijdt hier een artikel aan.

Spijtig dat het niet de Nederlandse buitenlandminister was die zich als eerste hard maakte voor een sterk Europa als 3e wereldmacht. Verhagen praat immers top-bedrijfsleider Hans Wijers na. Die riep namens de European Round Table, het discussieforum van de 50 grootste bedrijven van Europa, politici op tot een veel krachtiger inzet voor een versterkt Europa, om te voorkomen dat Europa wordt overlopen door de opkomende economiëen.

Waar Hans Weijers het heeft over Europa als 3e economisch machtsblok spreekt de minister over “3e geopolitieke machtsfactor”. Een term waar men alle kanten mee uitkan en die dus niet werkbaar is. Want een 3e wereldmacht zal niet in de schaduw van “de vertrouwde bondgenoot VS” kunnen blijven staan. Het zal een eigen beleid moeten voeren in alle opzichten, economisch en militair.

Hoe kan de minister nu bepleiten om een zelfstandige 3e wereldmacht te worden om dan toch weer in het voetspoor van de VS de opkomende economische grootmacht China weerwerk te bieden? En de gedachtenkronkel van de minister “dat het voor de Volksrepubliek en andere regionale grootmachten dan lastiger wordt om af te wijken van de trans-Atlantische consensus” is al helemaal niet te volgen. Want China zal zijn eigen broek wel ophalen, om in de beeldspraak van de minister te blijven. De minister zal dus moeten kiezen: een Europa als 3e wereldmacht met alles erop en eraan, of als verdeeld Europa in belangrijke mate de satelliet van de VS blijven.

Geen opmerkingen: