maandag 6 december 2010

De NAVO-top in Lissabon

       

"De NAVO is een ongeëvenaarde organisatie [die opkomt] voor vrijheid, vrede, veiligheid en gedeelde waarden”. Dat zei secretaris-generaal Anders Fogh Rasmussen 19 november 2010 na afloop van de NAVO-top, trots zwaaiend met het nieuwe Strategisch Concept [1], het actieplan van de NAVO voor de komende tien jaar. “De wereld verandert, we staan tegenover nieuwe bedreigingen. Dit Strategisch Concept zorgt ervoor dat de NAVO doeltreffend onze vrede, veiligheid en voorspoed kan verdedigen [2].” Verdediging van het eigen grondgebied blijft de hoeksteen, ook tegen terrorisme, cyberaanvallen en bedreiging van energie- en grondstoffentoevoer. De gevechtstroepen in Afghanistan worden geleidelijk teruggetrokken en de taken aan het Afghaanse leger overgedragen, een operatie die eind 2014 moet zijn afgerond. De organisatie moet “behendiger, bekwamer en doeltreffender” worden, en het met minder financiële middelen doen. Missies wegens "instabiliteit en conflicten buiten het NAVO-grondgebied" blijven mogelijk. En er komt een Europees raketschild, gekoppeld aan het Amerikaanse systeem, waar ook Rusland aan deelneemt.

Ziet de toekomst van de NAVO er rooskleurig uit, of moet men Rasmussen’s enthousiasme zien als “fluiten in het donker”? De reacties lopen uiteen, van instemming via kritische kanttekeningen tot regelrechte afwijzing. Gegeven de omvang van de materie wijdt Geopolitiek in perspectief onder de titel "De betekenis van de NAVO-top in Lissabon" drie artikelen aan deze reacties. Aan deel 1, dat de instemmende reacties samenvat, gaat vandaag een video [3] van een uitzending van de Britse (commerciële) zender SkyNews vooraf, die een goede samenvatting geeft van de onderwerpen die op de NAVO-top aan de orde kwamen.


In een vierde artikel onder de titel "NAVO 3.0 en de machtsverhoudingen in de wereld" wordt tenslotte gekeken naar de geopolitieke implicaties van het nieuwe strategisch concept.

[1] zie het PDF-document
[2] “NATO adopts new Strategic Concept
[3] “Nato Summit To Decide Afghan Exit Strategy

Dit artikel maakt deel uit van een serie van vijf:
maandag 6 december 2010: De NAVO-top in Lissabon
maandag 13 december 2010: De betekenis van de NAVO-top in Lissabon Deel 1: instemmende reacties
maandag 20 december 2010: De betekenis van de NAVO-top in Lissabon Deel 2: kritische kanttekeningen
zondag 26 december 2010: De betekenis van de NAVO-top in Lissabon Deel 3: regelrechte afwijzing
zaterdag 1 januari 2011: NAVO 3.0 en de machtsverhoudingen in de wereld

1 opmerking:

Hugo Freutel zei

Ik ben afgehaakt op de lappen tekst in het NAVO pdf document, Paul. Wie gaat dat raketschild betalen? "Ontwikkelingshulp met afweergeschut" in conflictgebieden gaat dus door. Daar ben ik op tegen.
De JSF's zijn al niet op te brengen en onze "defensie"macht moet zwaar reorganiseren. EU belangen zijn nogal eens strijdig met NAVO belangen.
EU leger, EU ontwikkeling wordt nogal eens gedwarsboomd door de "Atlantische lobby". Bijvoorbeeld door niet te kiezen voor kant en klare "betaalbare" Europese vliegtuigen, maar voor virtuele, peperdure nog te ontwikkelen Amerikaanse. Op kosten risico van belastingbetalers.